top of page
Featured Posts
Recent Posts

Česká zbrojovka je v Mosambiku jedničkou. Pytláci nosorožců ji zbožňují. (Česká zbrojovka is number

Na to, abyste jednou ranou sundali dvoutunového nosorožce tuponosého, potřebujete víc než jen přesnou mušku. Chce to opravdu profesionální loveckou zbraň. Akciová společnost Česká zbrojovka přesně takový artikl vyrábí a dodává do světa. Podivným řízením osudu se tyto zbraně dostávají do rukou pytláků a tím vydatně přispívají k masakrování tlustokožců kvůli jejich rohům. O podrobnostech píše The New York Times.

Na to, abyste jednou ranou sundali dvoutunového nosorožce tuponosého, potřebujete pořádnou pušku. / Ilustrační foto

Licence | Některá práva vyhrazena

Foto | CIFOR / Flickr

Potěší, když si práce českých rukou vybude uznání ve světě. V případě České zbrojovky má ale obchodní úspěch dost hořkou pachuť. Kde začít? Nejspíš v roce 2011, kdy se pytláckým tlupám z Mosambiku a Jihoafrické republiky začíná nebývale dařit. Jejich krvavé řemeslo jde totiž mnohem snáz, když mají k dispozici velmi výkonné pušky. S kalibrem .375 totiž sundáte „na první dobrou“ ledacos. Třeba nosorožce, kterých teď v Africe už nežije více než 30 000. Toho, že pytláci přezbrojili na kvalitu, si o pár let později povšimli rangeři, majitelé a správci rezervací.

Výjimečný model pro mimořádný lovecký zážitek

Občas se totiž takový nový kanón podařilo najít u zabitého zmrzačeného zvířete nebo se jich těsně před dopadením zbavovali sami pytláci. Proč by nás to mělo zajímat? Tyto zbraně, nesoucí vyražené označení „CZ-USA, Kansas City, KS“ totiž až v 90 % případů mají svůj původ v Česku. I když je to celé trochu složitější. Oprava nepřesné informace: Zmíněná puška, CZ 550 SAFARI CLASSIC II., která „patří k výjimečným modelům pro výjimečné zákazníky“, se totiž dle dedikace vyrábí ve Spojených státech a je určena pro americký trh. Nebo také nikoliv.

Podle nové studie má téměř vyhynulý druh nosorožců přeci jen šanci na přežití

Podle The New York Times jde o pušky SAFARI CLASSIC s americkou dedikací, které se ale zřejmě vyráběly přímo v uherskobrodské České zbrojovce, s již vyraženou americkou dedikací. Záleží, jestli budeme věřit spíše Petrovi Kallusovi, manažerovi prodeje CZ, dosud ne zcela zveřejněným závěrům amerických federálních vyšetřovatelů, případně švýcarské investigativní neziskovce Small Arms Survey, která cestu českých loveckých zbraní světem neúspěšně mapovala. Celé to připomíná hru na tichou poštu, kde nikdo nic přesného neví a nic špatného neudělal. Faktem zůstává, že v Mosambiku se nachází stovky kvalitních českých loveckých zbraní.

Česká kvalita likviduje nosorožce

Zanechali je tu snad zahraniční lovci poté, co se vrátili ze safari? Nejspíš nikoliv. Pochází tyto zbraně z volného prodeje? Je pravdou, že do roku 2015 je sem Česká zbrojovka prodejcům dodávala. Ale ne v takových počtech, v jakých jsou nacházeny. Navíc s touto praxí přestala poté, co se ukázalo, jak dobře tu jejich zbraně prospívají pytlákům. Jedná se tedy snad o únik z amerických vojenských skladů nebo přeprodej od třetí strany? Jejich zdroj zůstává zatím záhadou. Smutnou jistotou v moři spekulací zůstává, že tyto české pušky teď vydatně přispívají k akceleraci vybíjení nosorožců.


Archive
Search By Tags
No tags yet.
Follow Us
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page